Veelgestelde vragen

Kan ik bij jullie een vaccinatieboekje kopen?
Ja dat kan, de kosten hiervoor bedragen 4 euro.

Worden de kosten van het advies en/of de vaccinaties vergoed?
Het reisadvies en/of de vaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, wel vanuit een aantal aanvullende verzekeringen. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgverzekeraar.

Geven jullie ook gele koorts vaccinaties?
Ja, wij zijn bevoegd om gele koorts vaccinaties te geven.

Moet een kind voor een reis gevaccineerd worden met het DTP-vaccin?
In principe niet. Kinderen volgen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en worden op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden en op 4 en 9 jaar gevaccineerd met D(K)TP. Hierdoor zijn ze voldoende beschermd tot hun 19e levensjaar. Alleen als een RVP-vaccinatie tijdens of kort na de reis gepland staat, kan men overwegen om deze vaccinatie voorafgaand aan de reis te geven.

Mogen kinderen en zwangeren ook DEET gebruiken?
DEET kan ook bij kinderen worden gebruikt. Uit voorzichtigheid wordt aangeraden om bij kinderen jonger dan twee jaar concentraties tot en met 30% te gebruiken. Laat kinderen niet zichzelf insmeren en laat de handen vrij (om contact met de mond of ogen te voorkomen).

Tijdens (alle trimesters van) de zwangerschap kan DEET tot en met 30% worden gebruikt. Uit voorzorg moet het gebruik van DEET in het eerste trimester geminimaliseerd worden door blootstelling aan muggen te beperken (na zonsondergang niet meer naar buiten gaan), bedekkende kleding te dragen en DEET meteen af te wassen als men weer een muggenvrije ruimte betreedt.

Ik ga met een last-minute op reis, kan ik dan nog gevaccineerd worden?
Ja, het is nooit te laat om in te enten, de meeste inentingen geven ook kort voor vertrek een prima bescherming!